Airconditioning

Verwarmen en koelen met een airconditioning? Vind een Airco installateur die bij jou past.
Gratis, snel en gemakkelijk
Alleen de beste kwaliteit
Alleen de beste installateurs

Een vrijblijvende offerte op maat

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Airconditioning

Wist je dat je met een moderne airco je woning zowel kunt koelen als verwarmen? Normaal gesproken haalt het apparaat de warmte uit je woning en blaast er gekoelde lucht in. Een moderne airco kan dit proces echter ook omdraaien: dan gebruikt het apparaat warmte uit de buitenlucht voor de verwarming van de ruimte binnenshuis. In bepaalde gevallen is een airco een goed alternatief voor verwarmen met een cv-ketel. Lees gauw verder om te ontdekken hoe dit zit.

Impact verduurzaming

Kosten: € 1.800 – € 3.500
Besparing: 10 – 20 %
Subsidie: 0%
Terugverdientijd: 13 jaar

Verschillende soorten airco’s

Een airco die bruikbaar is voor het verwarmen van verschillende kamers in je woning is in feite een lucht-luchtwarmtepomp. Per te verwarmen ruimte heb je een apparaat (of een binnenunit) nodig. Er zijn verschillende soorten airco’s op de markt:

 • Single split airco: Dit type heeft één binnenunit en één buitenunit. Deze units staan in verbinding met elkaar. Een dergelijk model is bruikbaar voor het verwarmen van één kamer;
 • Multisplit airco: Deze variant heeft één buitenunit en minimaal twee binnenunits. Met deze airco kun je meerdere kamers verwarmen. Het aantal kamers is gelijk aan het aantal binnenunits, omdat zich in elke te verwarmen ruimte een binnenunit moet bevinden;
 • Monoblock airco: Een dergelijke airco bestaat uit een enkel apparaat dat je binnenshuis plaatst. Voor het aan- en afvoeren van lucht zit er een rooster in de muur direct achter het apparaat.

Kosten

In onderstaande tabel vind je een indicatie van de prijs per soort airco:

Soort airco Kostenindicatie aanschaf en installatie
Single split airco € 1.800 – € 3.500
Multisplit airco (2 binnenunits of meer) € 3.300 – € 5.500 of meer
Monoblock airco € 1.500 – € 3.000

Verbruik

Als je een airco gebruikt om een kamer te verwarmen, daalt je gasverbruik en stijgt je verbruik van elektriciteit. Omdat gas duurder is dan stroom, kun je per saldo voordeliger uit zijn. Hoe hoog het verbruik uitvalt, hangt bovendien af van het rendement van je airco. Deze wordt uitgedrukt in de COP-score. Ga dus voor een energiezuinig model.

Voordelen en nadelen

Het verwarmen met een airco heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van radiatoren of vloerverwarming.

Voordelen van airco verwarming zijn:

 • Snelle manier van verwarmen. Een kamer krijgt gauw de gewenste temperatuur;
 • Verwarmen en koelen met slechts één apparaat;
 • Eenvoudige bediening en tijdschakelaarfunctie, via een app op je smartphone of een afstandsbediening;
 • Energiezuinige methode voor de verwarming van bepaalde ruimtes.

Nadelen van airco verwarming zijn:

 • Lager rendement op hele koude dagen;
 • Hinderlijk geluid en tocht. Je hoort en voelt dat de airco lucht uitblaast;
 • Je hebt per kamer een apparaat (of binnenunit) nodig;
 • Soms schakelt het apparaat zichzelf uit om te ontdooien. Hoe vaak en wanneer dit gebeurt, is afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur buitenshuis.

Veelgestelde vragen

Een airco werkt op stroom en zuigt warme lucht uit je kamer. Middels een koudemiddel, een compressor en een warmtewisselaar koelt de airco deze lucht. De gekoelde lucht blaast het apparaat weer uit. Als je de airco gebruikt om te verwarmen, neemt het apparaat warmte uit de buitenlucht op. Dankzij de compressor kan de airco de temperatuur van de lucht verhogen. Deze warmere lucht blaast de airco vervolgens je kamer in. In feite is een airco een soort waterpomp, een zogenaamde lucht-luchtwaterpomp.

Het verbruik van een airco die je als verwarming gebruikt, hangt af van het rendement. Let dus goed op de COP van het model dat je kiest. Deze COP, wat voor Coefficient of Performance staat, drukt namelijk het rendement van je airco in kWh uit. Hoe hoger deze score, hoe energiezuiniger het apparaat is. Een COP van bijvoorbeeld 4,5 betekent dat je 1 kWh stroom verbruikt om 4,5 kWh warmte te leveren.

Ja, dat kan. Dit heeft te maken met het lage kookpunt van het koudemiddel in de airco. Dit ligt flink onder het vriespunt en dat maakt het mogelijk dat de airco ook bij vorst je kamer verwarmt.

Een airco die kan verwarmen en koelen kost gemiddeld € 2.500. Dit is de prijs, inclusief installatie, van single split airco met een efficiëntiescore van SCOP 4,5.

Hele huis verwarmen met airco

Ben je van plan om één of twee kamers met een airco te verwarmen? Dan is dat een prima idee. Wil je je gehele huis goed kunnen verwarmen? Dan kun je beter kiezen voor een volledig elektrische waterpomp of een hybride waterpomp. Dit is namelijk goedkoper.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 5 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.