Dakisolatie

Lees alles over de dakisolatie voor jouw woning of vraag direct een offerte op maat aan:

Offerte dakisolatie

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Dakisolatie

Met dakisolatie kan je veel energie besparen en je wooncomfort verbeteren. Via het dak verdwijnt namelijk een groot deel van de warmte uit de woning. Voor het isoleren moet je om te beginnen rekening houden met het type dak van je huis. Daarnaast dien je een keuze te maken tussen het aanbrengen van de dakisolatie aan de binnenzijde of de buitenzijde van het dak. Verder is met name het soort isolatiemateriaal dat je toepast van belang voor de energiebesparing.

Impact verduurzaming

Kosten: € 900 – € 9.000
Besparing: 18% – 75% minder verbruik
Subsidie: 30%
Terugverdientijd: 3 – 26 jaar

Kosten van dakisolatie

Overweeg jij om het dak van je woning te isoleren? Hou dan rekening met een prijs van € 25 tot € 60 per m2. De totale kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte van je dak, het soort isolatiemateriaal en het type dak. Met name als je een dak wilt isoleren aan de buitenzijde lopen de kosten op. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de prijzen voor dakisolatie. De voorbeelden gelden voor een gemiddelde woning.

Kostenindicatie dakisolatie per type dak:

Schuin dak isoleren, binnenkant: € 5.500
Schuin dak isoleren, buitenkant: € 14.000
Plat dak isoleren, binnenkant:  € 5.000
Plat dak isoleren, buitenkant: € 5.000
Zoldervloer isoleren: € 2.500

Subsidies

Is de woning jouw eigendom? Dan is het mogelijk voor de dakisolatie subsidie te ontvangen via de zogenaamde ISDE-subsidieregeling van het Rijk, mits de werkzaamheden worden uitgevoerd door een bouwbedrijf. Je doet je aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vraag ook na bij de gemeente of provincie waarin je woont of er een isolatiesubsidie te krijgen is. Tot slot is het bij deze organisaties soms mogelijk een voordelige lening af te sluiten als je jouw dak laat isoleren.

Subsidies voor dakisolatie

Er zijn op dit moment 86 subsidies (2 landelijke, 84 regionale) beschikbaar voor dakisolatie. Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Zolder isoleren

Voordat je overgaat tot het isoleren van je dak raden we je aan te kijken waarvoor je de zolder gebruikt. Heb jij een zolder die enkel bruikbaar is als opslagplek en die je niet verwarmt? Dan is het goedkoper en eenvoudiger om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. De zolder dient hiervoor wel geheel afsluitbaar te zijn van overige verdiepingen in je woning. Hiermee voorkom je dat warmte alsnog weglekt via de zolder.

Met isolatieplaten breng je snel zolderisolatie op de vloer aan. Kies bijvoorbeeld voor platen waar je overheen kunt lopen. Een andere optie is om zacht isolatiemateriaal, zoals glaswol, tussen de balken van de vloer te plaatsen. Hier kun je, indien gewenst, nog beloopbare vloerdelen bovenop leggen. Zorg er altijd voor dat er een dampremmende laag onder het isolatiemateriaal zit.

In plaats van het aanbrengen van isolatie aan de bovenzijde is het ook mogelijk de onderzijde van de zoldervloer te isoleren. Je plaatst dan isolatiemateriaal tegen het plafond van de kamers onder de zoldervloer. Dit is echter een stuk ingewikkelder.

Voor de isolatie van zolders met studeerkamers, hobbyruimtes, een badkamer en/of slaapkamers die je verwarmt, is isolatie van het dak zelf de beste oplossing. Je kan hierbij kiezen uit twee mogelijkheden:  het dak isoleren van binnenuit of dakisolatie van de buitenzijde.

Plat dak isoleren aan de binnenzijde

Een plat dak van binnen isoleren is redelijk eenvoudig, maar je loopt wel het risico dat het dak gaat rotten. Het isolatiemateriaal kan bestaan uit platen of materiaal op rol. Dit bevestig je tussen de dakbalken, onder het dakbeschot. Als het isolatiemateriaal op z’n plek zit, breng je dampremmend folie aan. De naden tussen de banen folie tape je af. Vervolgens plaats je gipsplaten of latten tegen het plafond.

Plat dak isoleren van buitenaf

Een plat dak isoleren aan de buitenzijde, is een lastige klus. Daarom raden we je aan om hiervoor een vakspecialist in te schakelen. Het dakdekkerbedrijf kan een extra laag met isolatiemateriaal en dakbedekking op de bestaande dakbedekking aanbrengen of de oude dakbedekking weghalen en isolatiemateriaal met daarop een nieuwe laag dakbedekking plaatsen. In beide gevallen moet de vakspecialist de dakranden hoger maken.

Schuin dak isoleren aan de binnenkant

Om een schuin dak te isoleren aan de binnenzijde, breng je isolatiemateriaal aan tussen de spanten of gordingen van het dak. Hier leg je dampremmende folie overheen. Werk het geheel af met planken of gipsplaten. Ben jij een handige doe-het-zelver? Dan zou je zelf de binnenzijde van je schuine dak kunnen isoleren. Heb je weinig tijd of gaat klussen je niet goed af? Huur dan een vakbedrijf in.

Schuin dak isoleren van buitenaf

Als je een schuin dak vanaf de buitenzijde wilt isoleren, moeten de dakpannen er eerst af. Dan kun je op het dakbeschot isolatiemateriaal aanbrengen en daarna de dakpannen terugleggen. Je dak wordt door deze aanpak hoger en dit betekent dat je verschillende aansluitingen, bijvoorbeeld met de dakgoot en het dak van de buren, moet aanpassen. Dakisolatie aan de buitenkant van een hellend dak plaatsen is een ingewikkelde klus. We adviseren je daarom een professional in de arm te nemen.

Isolatiematerialen

Voor dakisolatie zijn diverse isolatiematerialen geschikt. Met name vlasplaten en multifolie scoren hoog. Ook met glaswol, steenwol, EPS platen, XPS platen, PIR platen en PUR platen behaal je een goed resultaat. We bevelen je aan een isolatiewaarde van 3,8 of meer te kiezen. Het verschilt per isolatiemateriaal welke dikte er nodig is om deze waarde te bereiken. Voor EPS platen, XPS platen, glaswol en steenwol heb je  bijvoorbeeld een laag van 15 centimeter nodig.

Prijs per m2 Dikte voor
Rd-waarde 3,8
Voordelen Nadelen BinnenzijdeDak BuitenzijdeDak
Multifolie €20 – €30 12 cm Dampdicht,  ademend, gebruiksgemak Ja Schuin dak
Vlasplaten € 15 – € 50 16 cm Milieuvriendelijk, flexibel, vochtregulerend, schimmelbestendig Brandbaarheid Ja Ja
PIR platen € 3 – € 25 10 cm Voorkomt schimmelvorming Niet flexibel Ja Ja
PUR platen € 22 – € 27 10 cm Gemakkelijk te plaatsen Schadelijke stoffen Ja Ja
EPS platen € 2 – € 21 15 cm Licht van gewicht Niet sterk Ja Ja
XPS platen € 12 – € 20 15 cm Lichtgewicht, sterk, vochtbestendig Brandbaarheid, niet vriendelijk voor milieu Ja Ja
Glaswol platen of rollen € 15 – € 21 15 cm Flexibel, brandveilig, recyclebaar, goede vochtregulatie, lichtgewicht Huidirritatie Ja Ja (platen)
Steenwol platen of rollen € 15 – € 21 15 cm Waterdamp doorlatend, lange levensduur, recyclebaar Huidirritatie Ja Ja (platen)

Wil je echt duurzaam? Kies dan voor biobased isolatiematerialen.

Veelgestelde vragen

De totaalprijs van dakisolatie ligt tussen de € 2.500 en € 14.000. De kosten hangen af van het type dak, het soort isolatiemateriaal en de grootte van je dak.

De kosten liggen tussen € 25 en € 60 per vierkante meter.

Een Rd-waarde van 3,5 tot 3,8.

Bij een dak kun je isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van het dak plaatsen. Hiervoor zijn meerdere soorten materiaal geschikt.

Bij een schuin dak scoren multifolie en vlasplaten het beste. Voor het isoleren van een plat dak kun je het beste een isolatiebedrijf inschakelen, zowel voor advies als de werkzaamheden.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.