Spring naar inhoud

Warmtepomp

De warmtepomp, een systeem dat de energie omzet naar warmte dat vervolgens kan dienen voor pand of huis verwarming. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de directe omgeving van het gebouw en dat kan zijn uit omgevings-lucht, omgevings-(grond) water of direct uit de bodem. In de meeste gevallen wordt deze energie dan omgezet in verwarming door middel van een cv ketel. Waarom een warmtepomp aanschaffen? Door de warmte te halen uit de omgeving van je huis, kan dit een grote besparing opleveren op de energienota. Gebruik maken van aard warmte of lucht warmte is nu de duurzame manier van het verwarmen en besparen!

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Cv ketel eruit, warmtepomp erin? Zo mooi als het klinkt, zo makkelijk is het vaak niet. Er zitten voorwaarden aan de situaties waarin de warmtepomptechniek toegepast kan worden. Hieronder de 3 belangrijkste voorwaarden voor de investering in een warmtepomp:

  1. Een goed geïsoleerde woning: Het is van belang dat de woning goed geïsoleerd is. Warmtepompen hebben minder vermogen dan een normale cv ketel, daarom is het wenselijk dat de warmtebehoefte van een woning zo laag mogelijk is. Denk hierbij aan het isoleren van de vloeren, muren en daken.
  2. Lage temperatuurverwarming: Warmtepompen zijn gemaakt voor 50 tot 55 graden aanvoertemperatuur. Een vloerverwarming is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor een warmtepomp omdat dit systeem een lage aanvoertemperatuur vraagt. Er is niet veel hitte nodig om de kamer op temperatuur te brengen. Radiatoren zijn bijvoorbeel minder geschikt vanwege hun hoge aanvoertemperatuur. In het algemeen geldt dat hoe hoger de gevraagde aanvoertemperatuur, hoe meer er gestookt zal moeten worden.
  3. Een relatief hoog gasverbruik: Met een warmtepomp zal er voornamelijk worden bespaard op het gasverbruik. Hoe hoger je gasverbruik hoe beter de daadwerkelijke besparing is. De investering in een warmtepomp is dan ook een vraagstuk waarbij we je graag helpen.
Engelse illustratie van een lucht warmtepomp

Soorten warmtepomp installaties

Aardwarmtepomp

Aardwarmte word opgewekt door een grondboring en waarbij grondwater en daarmee de energie om warmte de creëren uit de bodem gehaald. Op diepe plekken is het vaak warmer dan op de oppervlakte en dit temperatuur verschil word benut met een warmtepomp. Je ziet dat dit tegenwoordig al veel word toegepast in bestaande bouw maar ook bestaande huizen zijn hier geschikt voor! Mijnduurzamewoning.nl kan je helpen met de investering en voordeel berekening. 

Lucht warmtepompen:

Lucht-warmtepompen absorberen warmte van de buitenlucht. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt om radiatoren, vloerverwarmingssystemen of warmelucht radiatoren te verwarmen maar ook dienen om normaal warm water in uw huis te verwarmen.

Anders dan een aarde warmtepomp, die warmte uit de grond onttrekt, is een warmtepomp met een luchtbron een systeem dat warmte aan de buitenlucht onttrekt. Dit gaat op dezelfde manier als een koelkast die aan de binnenkant warmte onttrekt en naar buiten stuwt. Een lucht warmtepomp kan warmte uit de buitenlucht halen, zelfs wanneer de temperatuur buiten zo laag is als -15 °C. Warmtepompen hebben enige invloed op het milieu omdat ze elektriciteit nodig hebben om te werken, maar de warmte die ze uit de grond, lucht of water halen, is constant en word op natuurlijke wijze vernieuwd. In combinatie met zonnepanelen kan je zelfs energie neutraal worden!

Hybride systemen

Hybride systemen zijn warmtepompsystemen waar er naast de warmtepomp (meestal) nog een cv ketel wordt geplaatst om te fungeren als back-up en voor het maken van warm tapwater. Dit bied volledige zekerheid en kan als een mooie stap worden gezien naar energie neutraal wonen!

Besparen op gas? En het comfort in uw woning verhogen?

aarde warmtepomp
Disclaimer