Spring naar inhoud

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt net als zonnepanelen gebruik van het zonlicht. In plaats van elektriciteit opwekken zet een zonneboiler het zonlicht om in warmte wat weer wordt afgegeven aan water in de zonneboiler. Dit water kan dan worden gebruikt voor de sanitaire voorzieningen of voor het douchen en bad. Een zonneboiler is een erg kosteneffectieve om warm water te generen voor uw huis of bedrijfspand. De energie die een zonneboiler gebruikt, zonneschijn, is namelijk gratis. 

Wat is een zonneboiler

Bij een zonneboiler liggen er een of meerdere collectoren op het dak. Deze collectoren worden met behulp van 2 leidingen aangesloten op een vat, een boilervat. Dit boilervat staat meestal binnen in de woning en wordt op de cv ketel aangewerkt. De cv ketel die normaal het sanitaire water warm maakt, krijgt van het boilervat voorverwarmd water. Hierdoor hoeft niet ketel niet tot nauwelijks bij te verwarmen en dit levert een mooie besparing op bij het gasverbruik.

zonneboiler

Combi-zonneboiler

In sommige gevallen kan een zonneboiler ook worden gebruikt als combinatie ketel. In dat geval maakt de zonneboiler het sanitaire water warm maar ook het water dat wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis, het centrale verwarmingswater. Dit betekend wel dat er een groot boilervat geplaatst moet worden en daar is ruimte voor nodig. De hoogste rendementen worden behaald in de zomer. Mijnduurzamewoning.nl kan advies leveren en de beste offertes bemiddelen voor zonneboilers.  

Benieuwd of dit systeem geschikt is en wat het oplevert?

Disclaimer