Laadpaal installeren

Goedkoop je auto laden? Vraag een vrijblijvend advies aan over de beste laadpaal voor jouw situatie.

Geld besparen met een laadpaal?

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Vrijblijvend advies
Vind de beste laadpaal voor jou
Binnen 1 minuut geregeld
Bespaar op je laadkosten

Laadpaal installeren

Met de groeiende populariteit van elektrische auto’s wordt het thuis installeren van een laadpaal steeds aantrekkelijker voor autobezitters. Thuis laden biedt gemak, kostenbesparing en draagt bij aan een groenere levensstijl. Bekijk hieronder een uitgebreid overzicht met alles wat je moet weten over laadpalen voor thuisgebruik.

Impact verduurzaming

Kosten: €450 en €2.400
Besparing: € 350 per jaar (bij 12000 km)
Subsidie: Nee
Terugverdientijd: 3-7 jaar

Wat kost een laadpaal thuis?

De kosten voor het installeren van een laadpaal bestaan uit verschillende elementen:

  • InstallatieDe kosten voor installatie variëren afhankelijk van je thuissituatie en de gekozen laadpaal. Gemiddeld liggen deze tussen de 300 en 1.900 euro.
  • LaadpaalkostenDe prijs van de laadpaal zelf varieert van 500 tot 1.200 euro.
  • Omzetten naar 3-fasenstroomIndien nodig moet je mogelijk je stroomaansluiting laten upgraden naar een 3-fase aansluiting, wat ongeveer 350 euro kost

Fase 1 vs Fase 3

Bij het kiezen van een laadpaal thuis, moet je ook overwegen of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt. Een 3-faseaansluiting kan theoretisch drie keer sneller laden dan een 1-faseaansluiting. Als je momenteel een 1-fase aansluiting hebt maar wilt upgraden naar 3-fase, kun je dit aanvragen bij je netbeheerder. De investering hiervoor ligt tussen de 250 en 300 euro.

Laadpaal in combinatie met zonnepanelen

Een interessante optie is om je elektrische auto op te laden met behulp van zonne-energie van zonnepanelen. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren op je elektriciteitskosten. Als je nog geen zonnepanelen hebt, is het zeker de moeite waard om dit te overwegen, aangezien het op lange termijn aanzienlijke besparingen kan opleveren.

Veelgestelde vragen

Ja, in principe is elk huis geschikt voor een laadpaal en kan iedereen er een laten installeren.

Voor een laadpaal voor particulier gebruik heb je over het algemeen geen vergunning nodig. Pas bij een openbare laadpaal komt er papierwerk bij kijken.

De kosten variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de 800 en 2.400 euro, inclusief installatie, laadpaalkosten en eventuele aanpassingen aan de stroomaansluiting.

Ja, zonnepanelen kunnen worden gebruikt om de accu van je elektrische auto op te laden, wat aanzienlijke besparingen op je elektriciteitskosten kan opleveren.

Bij een 3-faseaansluiting kan theoretisch drie keer sneller worden geladen dan bij een 1-faseaansluiting, maar dit hangt ook af van de ondersteuning van je auto.

Ja, laadpalen zijn veilig. De stroom wordt alleen geactiveerd wanneer de stekker vergrendeld is, en de stroom wordt uitgeschakeld voordat de kabel wordt verwijderd.

Ja, met een dynamisch energiecontract kun je extra besparen door je auto te laden op momenten dat de energieprijzen het laagst zijn, zoals tijdens daluren.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een laadpaal kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de initiële kosten van de laadpaal, de installatiekosten, het energietarief, en het gebruikspatroon van de elektrische auto. Over het algemeen wordt de terugverdientijd geschat op enkele jaren, vaak tussen de 3 tot 7 jaar, maar dit kan verschillen per situatie.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.