Spring naar inhoud

Salderen

Salderen, een definitie die is opgenomen in de Elektriciteitswet van 1998. Eenvoudig gezegd betekend dit stroom leveren aan de energie netwerk en de energieleverancier tegen een bepaalde vooraf bepaalde vergoeding die je kunt aftrekken van de energie regeling. Klinkt goed dat salderen, maar hoe werkt dit? Op de energierekening van een huishouden staat het aantal kWh vermeld dat word verbruikt per jaar of per maand. Mocht een energie besparende maatregel hebben zoals zonnepanelen dan zijn er perioden (zelfs langere perioden) dat de zonnepanelen meer energie leveren dan dat zelf word verbruikt door het huishouden. Deze energie, door u zelf opgewekt gaat niet verloren, maar word terug geleverd aan het stroomnet van de leverancier. Deze elektriciteit wordt gemeten door een slimme energie meter en van het totaal verbruikte stroom afgetrokken (in kWh). Deze uitgebreidde som wordt het hele jaar door blijvend gemeten en heet salderen. Doordat je de geleverde energie kan aftrekken van de energie rekening scheelt dit aanzienlijk op de maandelijkse stroom kosten.

Salderingsregeling 2018

Er waren wat geluiden dat de salderen zou worden afgeschaft maar voor het jaar 2018 is dit niet het geval en zal de salderingsregeling gewoon blijven bestaan. Dit betekend dat u nog gewoon gebruik kunt maken van de salderingsregeling en kunt besparken op de energie nota. Het is wel zo dat sinds een aantal jaren een discussie is ontstaan rondom salderen en de eventuele beëindiging van deze regeling en de discussie is nog steeds gaande. Gelukkig heeft het vorig kabinet besloten dat salderen mogelijk zal blijven tot tenminste 2023. Vanaf dat moment kunnen er er stappen worden ondernomen maar het kabinet kan ook besluiten de regeling verder te laten doorlopen omdat Nederland groener moet worden. 

Salderen vanaf 2023

De salderingsregeling zal niet op korte termijn verdwijnen en blijft in elk geval tot 2023 bestaan met een langzame afbouw of verdere handhaving. De salderingsregeling is erg effectieve voor de gebruiker en relatief duur voor de energie leveranciers. Mochten er huishoudens zijn die voor 2023 investeren in zonnepanelen dan zal er in ieder geval een overgangsregeling worden getroffen die ervoor zorgt dat je investering niet verloren gaat. Daarom blijven zonnepanelen of andere energie besparende en duurzame maatregelen een goede investering. Het houdt namelijk niet op met energie opwekken ook na 2023 en met de levensduur van zonnepanelen (minstens 25 jaar) is de energiebehoefte blijvend laag en goed voor het milieu! In de volgende link zie je een voorbeeld van hoe een grote energiemaatschappij als Essent haar klanten toelicht over salderen en de salderingsregeling.

 

Disclaimer