Spouwmuurisolatie

Lees alles over de spouwmuurisolatie voor jouw woning of vraag direct een offerte op maat aan:

Vind de beste specialist

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de beste manieren om je huis te isoleren. Als je kiest voor spouwmuur isoleren, zal een professioneel isolatiebedrijf isolatiemateriaal aanbrengen in de spouw. Hiermee bespaar je flink op je energierekening, verbeter je het leefklimaat in je woning en zit je er tijdens koude periodes lekker warm bij! Ontdek in dit artikel hoeveel geld je kunt besparen met spouwisolatie, op welke kosten je moet rekenen en wat belangrijke aandachtspunten zijn.

Impact verduurzaming

Besparing: 15% – 30% minder verbruik
Kosten: € 1.100 – € 3.500
Subsidie: 30%
Terugverdientijd: 2 – 4 jaar

Kosten

Heeft jouw woning spouwmuren? Kies dan voor spouwmuurisolatie, want hiermee isoleer je de woning goedkoop en snel. Wat kost spouwmuurisolatie? Gemiddeld betaal je tussen de € 15 en € 30 per m2. De prijs is afhankelijk van het soort woning, het gebruikte isolatiemateriaal en de dikte van de spouw. Bekijk de bedragen in onderstaande tabel als je wilt weten hoeveel de gemiddelde kosten per type woning zijn.

Vrijstaand huis: € 3.500
Hoekwoning: € 2.400
2-onder-1-kapwoning: € 2.400
Tussenwoning: € 1.100

Subsidies

Als je slim bent, vraag je subsidie voor spouwmuurisolatie aan. Hiermee bespaar je veel geld. De overheid geeft een spouwmuurisolatie subsidie van ongeveer 30% van de kosten. De betreffende subsidieregeling heet Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je kan deze ISDE-subsidie aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De hoogte van het uiteindelijke subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal verduurzamingsmaatregelen dat je neemt.

Meer informatie over ISDE subsidie vind je op Rvo.nl.

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Er zijn op dit moment 80 subsidies (2 landelijke, 78 regionale) beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Veelgestelde vragen

Het is een muur met een open ruimte, een zogenaamde spouw, tussen twee evenwijdige muurdelen. Het ene muurdeel vormt de buitenmuur, de andere de binnenmuur. De spouwmuur houdt vocht buiten en isoleert. Middels spouwmuurisolatie verhoog je de isolatiewaarde.

Spouwmuurisolatie bestaat uit het vullen van de spouwmuur met isolatiemateriaal.

De beste spouwmuurisolatie bestaat uit een van de volgende materialen: glaswolvlokken, biofoam EPS-parels, HR EPS-parels (grijs) of EPS-parels (wit).

De kosten van spouwmuurisolatie bedragen gemiddeld € 1.100 voor een tussenwoning, € 3.500 voor een vrijstaand huis en € 2.400 voor een hoekwoning.

De kosten per vierkante meter liggen tussen de € 15 en € 30. Ze zijn afhankelijk van het soort materiaal, de dikte van de spouw en het type woning.

Dat hangt af van de dikte van de spouw. Spouwmuurisolatie heeft gemiddeld een Rd-waarde van 1,3. De Rd-waarde geeft de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal aan. Daarnaast heb je te maken met de Rc-waarde en deze drukt de warmteweerstand van de gehele muur uit. Het is een optelsom van de Rd-waarde en de kenmerken van de muur. Stel dat jouw niet-geïsoleerde spouwmuur een Rc-waarde heeft van 0,4. Dan bedraagt de Rc-waarde na isolatie van de spouw 1,7.

Soorten

Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie zal een isolatiebedrijf een aantal kleine gaten in de voegen van de buitenmuur boren. Via deze gaten spuit de isolatiespecialist het gekozen isolatiemateriaal in de spouw. Er zijn diverse soorten materiaal mogelijk. In de meeste gevallen gaat het om:

 • ISO Parels (EPS)
 • PUR (schuim)
 • Glaswol
 • Supafill

De Rd-waarde, oftewel de warmteweerstand, van dergelijke isolatiematerialen bedraagt ongeveer 1,3. Deze waarde geeft aan wat het isolerend vermogen van het materiaal is. Na het vullen van de spouwmuur dicht de vakspecialist de gaten weer. Dit gebeurt met cement in dezelfde kleur als de voeg. Hierdoor zie je er naderhand bijna niets van.

Wil je echt duurzaam? Kies dan voor biobased isolatiematerialen.

Aandachtspunten

Het isoleren van spouwmuren kent veel voordelen. Er kleven echter ook enkele nadelen aan spouwmuurisolatie. Deze zijn veelal het gevolg van fouten bij het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende punten:

 • Gespecialiseerd isolatiebedrijf

  Laat de uitvoering over aan een gespecialiseerd isolatiebedrijf dat de nodige certificering heeft

 • Koudebruggen en vochtplekken

  Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie dien je eerst gebreken aan de spouwmuur, zoals koudebruggen en vochtplekken, te verhelpen;

 • Beschermde dieren

  Een vakkundig bedrijf zal jouw spouwmuur voor de isolatieklus goed inspecteren, de spouw reinigen en zich ervan verzekeren dat er geen beschermde dieren, bijvoorbeeld vleermuizen en huismussen, in de spouw verblijven

 • Geverfde muren

  Bij geverfde en dampremmende muren is spouwmuurisolatie af te raden

 • Aandacht voor ventilatie

  Door de spouwisolatie verandert de vochthuishouding in de woning. Kieren worden namelijk gedicht. Om schimmelvorming en andere vochtproblemen te voorkomen, is het aan te raden om na het isoleren te controleren of de ventilatie in de woning nog goed is. Wellicht is het nodig om bij de kruipruimte nieuwe ventilatiekanalen te maken.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.