Spouwmuurisolatie en vleermuizen

Spouwmuurisolatie inclusief inspectie op vleermuizen? Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vrijblijvende offerte

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Spouwmuurisolatie en vleermuizen

In Nederland is het verplicht om een inspectie uit te voeren voordat je begint met spouwmuurisolatie als er een kans is dat er vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. Dit komt door de beschermde status van vleermuizen onder de Wet natuurbescherming.

Ecologisch vleermuizenonderzoek

Voor spouwmuurisolatie is een ecologisch onderzoek verplicht om de aanwezigheid van vleermuizen vast te stellen en om vergunningen te verkrijgen indien nodig. Een ecologisch onderzoek voor vleermuizen is een beoordeling om te bepalen of vleermuizen aanwezig zijn in een gebouw of omgeving, en hoe isolatiewerkzaamheden deze kunnen beïnvloeden.

Gekwalificeerde ecoloog

Een ecologisch onderzoek voor vleermuizen wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde ecoloog om te bepalen of vleermuizen in de spouwmuur of omgeving aanwezig zijn.

 • Geen vleermuizen aangetroffen
  Als er geen vleermuizen aangetroffen worden, kan er begonnen worden met het aanbrengen van spouwmuurisolatie
 • Vleermuizen aangetroffen
  Indien vleermuizen worden aangetroffen, zullen er speciale maatregelen moeten worden genomen, zoals het bieden van alternatieve verblijfplaatsen en het verkrijgen van benodigde vergunningen. Hierdoor kan het isolatieproces veilig en wettelijk correct worden uitgevoerd

e-DNA onderzoek

e-DNA (environmental DNA) is DNA dat door organismen in hun omgeving wordt achtergelaten, bijvoorbeeld in water, bodem of lucht. Dit DNA kan worden verzameld en geanalyseerd om de aanwezigheid van specifieke soorten te detecteren.

Bij vleermuizen wordt e-DNA onderzoek gebruikt om hun aanwezigheid in een gebied vast te stellen door het analyseren van DNA-sporen in hun omgeving. Dit kan sneller en efficiënter zijn dan traditionele methoden zoals visuele inspecties. Voor spouwmuurisolatie betekent dit dat de aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren sneller en nauwkeuriger kan worden vastgesteld en jij sneller aan de slag kan gaan met spouwmuurisolatie.

Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) Methode

De Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) methode is ontwikkeld om isolatiewerkzaamheden uit te voeren zonder vleermuizen en andere beschermde diersoorten te verstoren. Dit geldt niet alleen voor spouwmuurisolatie, maar ook voor andere maatregelen om je woning te isoleren. De methode omvat:

 • Vooronderzoek
  Controleren op de aanwezigheid van beschermde diersoorten.
 • Tijdsplanning
  Uitvoering buiten de actieve periodes van dieren.
 • Beschermende Maatregelen
  Plaatsen van alternatieve verblijfplaatsen.
 • Natuurkalender
  Werken volgens een kalender die rekening houdt met de levenscyclus van diersoorten.

Deze methode helpt om wettelijke eisen na te leven en de biodiversiteit te beschermen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.