Subsidies voor het verduurzamen van je woning

Verlaag je energiekosten en verhoog je wooncomfort met subsidies en leningen voor het verduurzamen van je woning.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Subsidiemogelijkheden 2024

Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan lagere energiekosten en een verhoogd wooncomfort. Om huiseigenaren te stimuleren hun woningen te verduurzamen, biedt de overheid verschillende subsidies en financiële regelingen aan. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste subsidies die beschikbaar zijn.

Beschikbare subsidies

Wil jij weten welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw regio? Gebruik onze subsidie checker voor een actueel overzicht van landelijke en lokale subsidies.

Subsidie om je huis te verduurzamen?

Er zijn op dit moment 322 subsidies (5 landelijke, 317 regionale). Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

De ISDE-subsidie is beschikbaar voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers die willen investeren in duurzame energieoplossingen. Denk hierbij aan:

Voor de ISDE-subsidie is moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De apparatuur of materialen moeten voldoen aan specifieke technische eisen.
  • De aanvraag moet binnen zes maanden na installatie worden ingediend.

Bekijk Rvo.nl voor meer informatie over ISDE Subsidie.

Gemeentelijke Subsidies

Veel gemeenten bieden aanvullende subsidies en leningen aan voor het verduurzamen van woningen. De voorwaarden en beschikbaarheid kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom raadzaam om de website van je eigen gemeente te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Duurzaamheidslening

Naast subsidies zijn er ook aantrekkelijke leningen beschikbaar, zoals de Duurzaamheidslening. Een duurzaamheidslening is een lening met een lage rente die speciaal is bedoeld voor particulieren die hun woning willen verduurzamen. Deze lening wordt verstrekt door de gemeente in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Met deze lening kun je energiebesparende maatregelen financieren, zoals:

  • Isolatie van dak, vloer, gevel of spouwmuur
  • Plaatsing van HR++ glas of triple glas
  • Installatie van zonnepanelen, warmtepompen, of zonneboilers

0% BTW op Zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen voor particulieren verlaagd naar 0%. Dit betekent dat je geen BTW meer hoeft te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

Hoe vraag je subsidie aan?

Het aanvragen van een subsidie kan soms complex zijn, maar met de juiste informatie en voorbereiding kun je dit proces soepel doorlopen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

  • Onderzoek de mogelijkhedenBekijk welke subsidies en regelingen beschikbaar zijn voor jouw situatie.
  • Controleer de voorwaardenZorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden voor de subsidie
  • Verzamel de benodigde documentenDenk aan facturen, installatiecertificaten en technische specificaties.
  • Dien de aanvraag inDit kan vaak online via de website van de betreffende subsidieverstrekker.

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.