Slimme thuisbatterij

Bereid je voor op de afschaffing van saldering met een thuisbatterij voor zonnepanelen.
Binnen 2 minuten een online offerte
100% gratis en vrijblijvend

Binnen 2 minuten een offerte

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Vrijblijvend advies
Altijd vrijblijvend en gratis
Gecertificeerde partners
Wij vinden de beste partner

Thuisbatterij

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genaamd, gebruik je voor de opslag van stroom die je met de zonnepanelen van je woning opwekt en nog niet nodig hebt. Dankzij de accu kun je op momenten dat de zon niet schijnt toch profiteren van zelf opgewekte zonne-energie.

Impact verduurzaming

Kosten: € 3.000 – € 9.000
Besparing: 30% tot 40% op je stroomverbruik en +/- €500 per jaar met handelen
Subsidie: 21% BTW Teruggave (wanneer je handelt in stroom)
Terugverdientijd: 7 – 14 jaar

Subsidie thuisbatterij

Vanaf 2024 kom je in aanmerking voor de teruggave van btw (21%) als je een thuisbatterij aanschaft. Dit geldt als je een dynamisch energiecontract hebt, je de opgewekte energie verhandelt op de energiemarkt en de belastingdienst je aanmerkt als ondernemer. Een thuisbatterij kopen kan zo een stuk voordeliger worden. Bovendien valt de terugverdientijd hierdoor lager uit.

Subsidie om je huis te verduurzamen?

Er zijn op dit moment 2 subsidies (0 landelijke, 2 regionale) beschikbaar voor Thuisaccu. Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Welke thuisbatterij (capaciteit / kWh) heb ik nodig?

Een belangrijke vraag is welke thuisaccu in jouw situatie het beste is. Bij thuisbatterijen kun je kiezen uit verschillende capaciteiten. Zo heb je kleine exemplaren met een capaciteit van 2 kWh en hele grote thuisaccu’s van 100 kWh. Voor veel huishoudens is een capaciteit van zo’n 6 kWh voldoende. Wat je nodig hebt, hangt samen met je gemiddelde energieverbruik en het vermogen van je zonnepanelen. Ieder zonnepaneel heeft een bepaald kiloWattpiek (kWp) vermogen. Je kan de benodigde capaciteit eenvoudig berekenen door het vermogen van al je zonnepanelen te vermenigvuldigen met 1 à 1,5 kWh. Als jouw zonnepanelen bijvoorbeeld 4 kWp aan stroom leveren, is de berekening als volgt: 4 kWp x 1 à 1,5 kWh = 4 à 6 kWh.

Gemiddeld huishouden

Thuisbatterijen met een opslagcapaciteit van 3 tot 6 kWh passen bij een stroomverbruik van 2.000 tot 3.000 kWh per jaar. Voor veel huishoudens is dit voldoende, omdat deze capaciteit het gemiddelde dagelijkse stroomverbruik dekt. Grote gezinnen kunnen uitkomen op een capaciteit van 10 kWh. Thuisaccu’s met een vermogen van meer dan 15 kWh zijn bedoeld voor bedrijfsmatige en industriële toepassingen.

Als je zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom wilt gebruiken, is het slim om te kijken hoeveel stroom je op piekmomenten nodig hebt en op welke tijdstippen dat is. Dit kun je meenemen in de benodigde capaciteit van de thuisbatterij. Daarnaast kan het handig zijn je stroomverbruik zoveel mogelijk af te stemmen op de momenten dat je zelf stroom opwekt. Zet bijvoorbeeld overdag je wasmachine aan in plaats van ’s avonds.

Kosten thuisbatterij

De prijs van een thuisaccu hangt voornamelijk af van de capaciteit, het type en het merk. Soms moet je ook nog een losse omvormer kopen. Je zit voor de aanschaf van een thuisbatterij al gauw op € 7.000 (inclusief btw en installatie). In bijgaande tabel zie je wat de gemiddelde kosten van verschillende thuisbatterijen zijn en welke capaciteit je nodig hebt.

Opslagcapaciteit thuisbatterij Gemiddelde prijs Grootte huishouden
4 kWh € 3.000 – € 6.000 1 persoon
6 kWh € 4.000 – € 9.000 2 personen
8 kWh € 5.000 – € 12.000 4 personen
10 kWh € 6.500 – € 15.000 6 personen
100 kWh € 60.000 – € 80.000 bedrijven

Zonnepanelen maximaal benutten

Met behulp van een thuisaccu is het mogelijk om je zonnepanelen maximaal te benutten. Overdag wek je regelmatig te veel stroom op ten opzichte van je verbruik. In plaats van deze stroom terug te leveren aan het net, kun je de stroom opslaan op een thuisbatterij en er gebruik van maken als je de stroom nodig hebt. Vaak zal dit in de avond zijn en op bewolkte dagen. Je hoeft op die momenten dan geen stroom meer te kopen van je energieleverancier en dit betekent dat je kosten bespaart. De aanschaf van een thuisbatterij verdien je momenteel echter meestal niet terug.

Op dit moment geldt de salderingsregeling nog, maar in de toekomst zal deze afgebouwd worden. Financieel gezien is direct terugleveren aan het stroomnet dan niet meer interessant. Een thuisbatterij wordt dan een stuk aantrekkelijker, zeker als zogenaamde aggregators via slimme technologie thuisaccu’s kunnen ontladen en opladen. Hiermee brengen ze vraag en aanbod beter bij elkaar en ontlasten ze het stroomnet.

Auto als thuisbatterij

Rij je met een elektrische auto? Dan is het een goed idee om de accu van je auto op te laden met de stroom van je zonnepanelen en hem als thuisbatterij te gebruiken. Je moet hiervoor wel een laadpaal en auto hebben die de accu zowel kunnen opladen als ontladen. Deze mogelijkheid noemt men ‘bidirectioneel laden’. Er zijn nu nog maar weinig modellen die dit kunnen, maar het aanbod zal toenemen. Wel is het meestal al mogelijk om met je elektrische auto direct andere huishoudelijke apparaten op te laden.

Veelgestelde vragen

Een thuisbatterij is een accu waarmee je stroom die je met zonnepanelen opwekt, kunt opslaan. Dit biedt je de mogelijkheid om deze stroom op een later tijdstip alsnog te gebruiken.

De kosten hangen af van de capaciteit van de thuisaccu. De prijs voor een model van 6 kWh ligt tussen de € 4.000 en € 9.000.

Als de zon schijnt wek je met je zonnepanelen elektriciteit in de vorm van gelijkstroom op. Een omvormer zet dit om naar wisselstroom die bruikbaar is in elektrische apparaten. De omvormer stuurt een overschot aan stroom naar de thuisbatterij en die slaat de stroom op. Als je zonnepanelen geen elektriciteit opwekken, kun je de opgeslagen stroom uit de thuisbatterij gebruiken. De omvormer regelt dit.

Stroom kan je langere tijd in de thuisbatterij opslaan. Als je er niets mee doet ontlaadt deze ongeveer 1% per maand. Het verlies is dus zeer gering. In de praktijk zul je de thuisbatterij meestal dagelijks gebruiken, simpelweg omdat je ook als de zon niet schijnt elektriciteit nodig hebt. Hoe lang je stroom uit de thuisaccu kunt gebruiken, is afhankelijk van de hoeveelheid stoom die je opwekt (en opslaat) en de capaciteit van de thuisaccu. Dit kan gaan om een aantal uur of een aantal dagen. Een voorbeeld: in een volledig opgeladen thuisaccu van 1 kWh zit theoretisch gezien voor 10 uur stroom.

De beste thuisbatterij heeft een lange levensduur en een opslagcapaciteit die past bij het energieverbruik van jouw huishouden. Andere aspecten waar je op kunt letten zijn: uitbreidingsmogelijkheid, gewicht, afmetingen, slimheid van het systeem, omvormer, garantie, bediening en veiligheid.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.