Vloerisolatie

Lees alles over de vloerisolatie voor jouw woning of vraag direct een offerte op maat aan:

Ons advies

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Vloerisolatie

Wil jij je energierekening omlaag brengen, vochtproblemen in je woning aanpakken en genieten van warme voeten? Dan is het een goed idee om op de begane grond de vloer te isoleren of in de kruipruimte isolatie te plaatsen. Bij veel woonhuizen is de kruipruimte ruim genoeg voor vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer. Bij kleine kruipruimtes is het mogelijk de bodem te isoleren. Verder kun je een vloer ook aan de bovenkant isoleren. Ontdek hier hoeveel je kunt besparen en wat het beste isolatiemateriaal is.

Impact verduurzaming

Kosten: € 2.250 – € 4.500
Besparing: 10 – 15 %
Subsidie: 30%
Terugverdientijd: 5 – 8 jaar

Kosten vloerisolatie

Het loont echt de moeite om je vloer te isoleren, want het levert ieder jaar een mooie besparing op je energiekosten op. Reken op een gemiddelde prijs van € 35 tot € 55 per vierkante meter. Deze prijs is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal. In bijgaande tabel kun je de vloerisolatie kosten per type woning zien.

Overzicht kosten vloerisolatie per type huis:

Vrijstaande woning: € 4.500
Hoekhuis: € 2.350
2-onder-1-kapwoning: € 3.000
Tussenwoning: € 2.250

Subsidie

De overheid biedt woningeigenaren de mogelijkheid om subsidie voor vloerisolatie te verkrijgen. Eigenaren van een woning die isolatie laten aanbrengen door een bedrijf komen in aanmerking voor de zogenaamde ISDE-subsidie van het Rijk. Deze Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je voor vijf soorten isolatiemaatregelen aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je ontvangt een hogere subsidie als je twee of meer maatregelen neemt. Daarnaast is er per vierkante meter een extra subsidiebedrag te verkrijgen bij het aanbrengen van biobased materiaal. Verder is het slim om bij de gemeente of provincie waar je woont te checken of ze vloerisolatie subsidiëren. Soms is het bij deze instanties ook mogelijk een lening af te sluiten om de energiebesparende maatregelen te financieren.

Subsidies voor vloerisolatie

Er zijn op dit moment 83 subsidies (2 landelijke, 81 regionale) beschikbaar voor vloerisolatie. Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Houten vloer met kruipruimte

Wil jij in je woning de kruipruimte isoleren onder een houten vloer? Als deze ruimte ten minste 35 cm hoog is, kun je de houten vloer isoleren aan de onderzijde. Is je kruipruimte hiervoor te laag? Dan is bodemisolatie in plaats van vloerisolatie van de houten vloer een mogelijkheid. Hierbij breng je op de bodem van de kruipruimte een laag isolatiemateriaal aan. Vloerisolaties van kruipruimtes leveren echter een grotere energiebesparing op.

Betonvloer isoleren

Bij een betonnen vloer hangen de mogelijkheden ook af van de kruipruimte. Als deze hoog genoeg is, kun je gemakkelijk via de kruipruimte isolatie plaatsen aan de onderkant van de vloer. Heb je geen of een te lage kruipruimte? Dan raden we je aan om isolatie aan de bovenkant van de betonvloer te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld met EPS-platen. Hou er bij het aanbrengen rekening mee dat je vloer iets hoger komt te liggen. Om problemen te voorkomen, zoals deuren die niet meer dicht of open kunnen, mag het isolatiemateriaal niet te dik zijn.

Vloer zonder kruipruimte

Zit er onder de betonvloer of houten ondervloer in jouw woning geen kruipruimte? Dan is het alleen bij een betonvloer aan te bevelen om aan de bovenzijde isolatiemateriaal aan te brengen. Bij een houten vloer zonder kruipruimte is het qua kosten slim om het isoleren van de onderzijde te combineren met het vervangen van de vloer of de vloerbedekking. Het isoleren aan de bovenzijde is in dit geval af te raden vanwege de kans op houtrot.

Tussen- of zoldervloer isoleren

Wanneer is het isoleren van een zolder- of tussenvloer zinvol? Dit geldt met name voor houten exemplaren. Via dergelijke vloeren lekt namelijk gemakkelijk warmte weg naar kamers die je niet wilt verwarmen. Door ook deze vloeren te isoleren verlaag je jouw energierekening nog verder. Dit kan op verschillende manieren: isoleren aan de bovenzijde, aan de onderzijde of in de tussenruimte in de vloer.

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal te gebruiken voor het isoleren van vloeren.

Wil je graag het beste isolatiemateriaal kiezen? Ga dan voor PIF isolatiefolie of vlasplaten. Bij PIF isolatiefolie gaat het om aluminiumfolie met luchtzakjes erin. Het staat ook bekend onder de merknaam Thermokussen van Tonzon vloerisolatie. Vlasisolatie bestaat uit natuurlijk materiaal met een hoge isolatiewaarde. Vlas is biobased, erg milieuvriendelijk en gemakkelijk te verwerken. Een nadeel is dat het minder brandveilig is.

Vloerisolatieplaten van glaswol, steenwol, PUR of PIR hebben een gemiddelde score.

Overige isolatiematerialen zijn gespoten PUR en cellenglas. EPS, piepschuim in de volksmond, is ook toepasbaar in de vorm van parels, ook wel korrels of chips genoemd. De prijzen en de uiteindelijke isolatiewaardes zijn veelal afhankelijk van de dikte van het gekozen isolatiemateriaal. Schapenwol wordt afgeraden voor het isoleren van vloeren.

Lambawaarde Prijs per m2 Voordelen Nadelen
PIF isolatiefolie 0,019 € 24 – € 40 Hoge thermische weerstand, recyclebaar, geen condensvorming, flexibel Relatief duur
Vlasplaten 0,038 € 15 – € 50 Milieuvriendelijk, flexibel, vochtregulerend, schimmelbestendig Brandbaarheid
PIR platen 0,025 € 3 – € 25 Voorkomt schimmelvorming Niet flexibel
PUR platen 0,023 € 22 – € 27 Gemakkelijk te plaatsen Schadelijke stoffen
EPS 0,035 € 2 – € 21 Licht van gewicht Niet sterk
Glaswol 0,035 € 15 – € 21 Flexibel, brandveilig, recyclebaar, goede vochtregulatie, lichtgewicht Huidirritatie
Steenwol 0,035 € 15 – € 21 Waterdamp doorlatend, lange levensduur, recyclebaar Huidirritatie
PUR gespoten 0,023 € 22 – € 27 Perfecte afsluiting Schadelijke dampen
Cellulair glas 0,036 € 20 – € 25 Waterdicht Niet vochtregulerend

Wil je echt duurzaam? Kies dan voor biobased isolatiematerialen.

Veelgestelde vragen

Bij vloerisolatie breng je isolatiemateriaal aan onder of boven de vloer van je woning.

Gemiddeld ben je ongeveer € 2.250 voor een tussenwoning kwijt. Dit bedrag betaal je bij het uitbesteden van de klus aan een gespecialiseerd bedrijf.

De prijs van vloerisolatie ligt tussen de € 35 en € 55 per vierkante meter.

Voor isolaties van kruipruimtes liggen de prijzen ongeveer op € 30 per m2.

De beste materialen om je vloer te isoleren zijn thermokussens (PIF isolatiefolie) of vlasplaten.

Bij goede vloerisolatie bedraagt de RD waarde 3,5.

Dankzij het isoleren van je vloer kan je 160 tot 600 euro per jaar besparen op je energiekosten. Dit hangt af van de reeds aanwezige isolatie in je woning, de verwarmingstemperatuur, de gasprijs, hoeveel ruimtes je verwarmt en hoe lang. We geven een voorbeeld. Stel je hebt een rijtjeswoning uit 1970 die erg slecht geïsoleerd is en je investeert € 1600 in het isoleren van de vloer. Dan kun je bij een gemiddeld stookgedrag per jaar 250 kubieke meter gas besparen. Dit geldt bij een gemiddelde temperatuur van 19 graden, het gebruik van een hr-combiketel en een Rc-waarde van 3,5. Als de gasprijs € 0,80 per m3 (prijspeil 2021) bedraagt, bespaar je 200 euro per jaar. Bij een hogere gasprijs bespaar je meer en verdien je de investering sneller terug. Zo lag de gasprijs eind 2023 bijvoorbeeld op € 1,38 per m3 en dan is de jaarlijkse besparing 276 euro.

Zelf je vloer isoleren

Door je vloer of je kruipruimte zelf te isoleren, bespaar je veel geld. Je moet als doe-het-zelver echter wel de nodige vaardigheden en doorzettingsvermogen hebben. Zelf vloerisolatie aanbrengen is namelijk een flinke klus, maar het is goed te doen. Onder andere op de website van Milieucentraal vind je meer informatie over het zelf isoleren van vloeren.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.