Warmtepomp

Lees alles over de een warmtepomp voor jouw woning of vraag direct een offerte aan:

Vrijblijvend advies & offerte

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Warmtepomp

Wil jij je woning zonder aardgas verwarmen of minder aardgas verbruiken? Overweeg dan de aanschaf van een warmtepomp! Een warmtepomp werkt op elektriciteit en verwarmt op een duurzame manier je huis. Er zijn verschillende soorten: volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een installatie die je huis verwarmt en/of voor warm tapwater zorgt. Het apparaat werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of de bodem om je woning te verwarmen. Je kan kiezen uit een variant die je cv-ketel geheel vervangt of een exemplaar dat samenwerkt met je bestaande cv-ketel. In het laatste geval heb je de cv-ketel nodig om je woning lekker warm te stoken tijdens de koudste dagen en voor warm kraanwater.

Hybride of 100% elektrisch

Er zijn twee verschillende soorten warmtepompen: hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen. Van elke soort zijn diverse varianten verkrijgbaar.

 • Hybride warmtepomp
  Dit type werkt in combinatie met een cv-ketel. Tijdens het grootste deel van het jaar, zal de hybride warmtepomp zorgen voor een aangename temperatuur in je woning. Soms is het buiten echter te koud om je huis goed te verwarmen en dan zal de cv-ketel bijspringen. Dit kan overigens ook gebeuren als je de temperatuur in de woning heel gauw wilt verhogen. Daarnaast heb je de cv-ketel nodig voor het warme kraanwater in de keuken en de badkamer.
 • Elektrische warmtepomp
  Deze verwarmingsinstallatie werkt volledig elektrisch. Hij verzorgt zowel de verwarming als de levering van warm tapwater in je huis. Over het algemeen geldt dat volledig elektrische warmtepompen alleen geschikt zijn voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Hybride warmtepompen zijn toepasbaar in huizen met goede en minder goede isolatie.

Over het algemeen geldt dat volledig elektrische warmtepompen alleen geschikt zijn voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Hybride warmtepompen zijn toepasbaar in huizen met goede en minder goede isolatie.

Werking van een warmtepomp

De meeste warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en hebben zowel een buitenunit als een binnenunit. De buitenunit bevindt zich buitenshuis, liefst zo dicht mogelijk bij de woning om warmteverlies tegen te gaan. Deze unit brengt warmte die uit de buitenlucht gewonnen is naar de binnenunit. De binnenunit regelt vervolgens de temperatuur in je woning door warmte af te geven aan de verwarmingsbuizen die door je woning lopen. Daarnaast zorgt een volledig elektrische warmtepomp voor warm kraanwater. Voor dit proces maakt de warmtepomp gebruik van een koudemiddel, een compressor en een warmtewisselaar.

Koudemiddelen

Een warmtepomp maakt gebruik van een koudemiddel, ook wel koelmiddel genaamd, om warmte te transporteren. Er zijn zowel synthetische als natuurlijke koudemiddelen. Het koudemiddel circuleert door de installatie en is afhankelijk van de fase in het proces vloeibaar of gasvormig. In de buitenunit neemt het koudemiddel warmte op uit de lucht. De compressor zet het koudemiddel onder druk en hierdoor stijgt de temperatuur. Een condensator, oftewel een warmtewisselaar, geeft deze warmte af aan het water in de verwarmingsbuizen die door de woning lopen. Een expansieventiel verlaagt de druk. Het afgekoelde koudemiddel loopt vervolgens weer naar de buitenunit om opnieuw warmte op te nemen. Met name synthetische koudemiddelen zijn slecht voor het milieu. Ze dragen bij aan het broeikaseffect. Om te voorkomen dat koudemiddel uit de warmtepomp vrij komt, mag alleen een gediplomeerde vakkracht het apparaat installeren en onderhouden.

Geluid en plaatsing buitenunit

De ventilator en de compressor in de buitenunit van de warmtepomp produceren geluid. Hoe hoger het vermogen van de installatie, hoe meer geluid. Sommige mensen vinden dit hinderlijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om de geluidsoverlast te minimaliseren:

 • Ga voor een waterpomp die weinig geluid geeft;
 • Demp het geluid door een geluidsabsorberende ombouw;
 • Breng ook een geluidsabsorberende laag aan onder de unit als deze op je dak staat;
 • Plaats struiken en/of planten rondom de buitenunit, want deze dempen geluid;
 • Zorg dat de buitenunit buiten het zicht staat, tegen een muur zonder deuren of ramen;
 • Kies een locatie op ruime afstand van de woning van je buren;
 • Zet de unit op een harde ondergrond.

Monoblock versus split

Een split warmtepomp is een apparaat dat bestaat uit twee of meer eenheden (units). Een monoblock warmtepomp heeft, zoals de naam al suggereert, slechts één unit. Dit kan een buitenunit of een binnenunit zijn. Dergelijke units zijn een stuk groter dan de units van warmtepompen in een split-uitvoering. Als je kiest voor een monoblock voor binnen, dien je rekening te houden met de aanleg van kanalen die lucht aan- en afvoeren. Verder dient deze installatie te staan op een afsluitbare plek. Hiermee voorkom je geluidsoverlast.

Veelgestelde vragen

Een volledig elektrische warmtepomp kost rond de € 6.500 tot € 8.500. Een hybride warmtepomp komt op € 4.000 tot € 7.000, exclusief cv-ketel. Deze genoemde prijzen zijn inclusief installatie.

In de meeste gevallen haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht. Dit gebeurt door de zogenaamde buitenunit. Deze staat bijvoorbeeld in je tuin of op je dak. De warmte stroomt naar de binnenunit die zich meestal in je garage of schuur bevindt. In deze unit wordt de warmte omgezet voor de verwarming van je woning. Een volledig elektrische warmtepomp levert bovendien warm kraanwater. Bij een hybride warmtepomp zorgt de gekoppelde cv-ketel hiervoor. Verder zal de cv-ketel bij dit type warmtepomp bijspringen om je huis op erg koude dagen te verwarmen.

Een warmtepomp is een apparaat waarmee je een huis kan verwarmen. Hij gebruikt geen aardgas, zoals een cv-ketel, maar elektriciteit. Meestal haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht, maar de warmte kan ook uit de grond komen. Er zijn warmtepompen die volledig elektrisch zijn en je cv-ketel vervangen. Daarnaast zijn er modellen die samenwerken met je cv-ketel. Dergelijke exemplaren noemt men hybride warmtepompen.

Dit hangt af van het type woning en de mate waarin je huis geïsoleerd is. In redelijk geïsoleerde woningen kun je bij een hybride warmtepomp rekenen op een gemiddeld energieverbruik van 1350 kWh (tussenwoning) tot 2780 kWh (vrijstaande woning) stroom en 540 m3 tot 860 m3 gas per jaar. Bij een volledig elektrische warmtepomp ligt het energieverbruik op 2750 kWh (goed geïsoleerde tussenwoning) tot 5180 kWh (redelijk geïsoleerde vrijstaande woning) per jaar.

De prijs van een hybride warmtepomp inclusief installatie is € 4.000 tot € 7.000 (exclusief cv-ketel). De kosten van een volledig elektrische warmtepomp inclusief installatie bedragen € 6.500 tot € 8.500.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.