Elektrische warmtepomp

Lees alles over de een elektrische warmtepomp voor jouw woning of vraag direct een offerte aan:

Ons advies

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Elektrische warmtepomp

Zou jij graag je huis willen verwarmen zonder aardgas? Dan komt de volledig elektrische warmtepomp in beeld. Deze verwarmingsinstallatie werkt geheel op stroom en zorgt er ook voor dat je warm water hebt in de keuken en de badkamer.

Impact verduurzaming

Kosten: € 6.500 – € 8.500
Besparing: 20-70 %
Subsidie: 50%
Terugverdientijd: 2 – 6 jaar

Soorten all-electric warmtepompen

We geven een overzicht van veel voorkomende soorten full-electric warmtepompen. Ze werken op basis van verschillende warmtebronnen:

  • Lucht-water-warmtepomp Dit is de variant die je het meest ziet: een volledig elektrische warmtepomp met een buitenunit en een grote binnenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en is te herkennen aan de ventilator. Deze draait als er binnenshuis warmte nodig is. Vanwege het (hinderlijke) geluid dat de unit maakt, is het verstandig goed na te denken over de plek waar je hem neerzet. In de binnenunit zit een systeem dat zorgt voor de warmteoverdracht aan de verwarming en heeft meestal ook een opslagtank voor warm tapwater. Vanwege deze tank zijn de binnenunits van volledig elektrische waterpompen vaak groter dan die van hybride waterpompen. Er bestaan echter ook varianten met een externe watertank;
  • Bodemwarmtepomp Dit type gebruikt een bron in de bodem om warmte aan te onttrekken. Dit betekent dat er diepe gaten in de grond bij je woning nodig zijn voor de aanleg van bronleidingen. De binnenunit heeft net als de lucht-water-warmtepomp een systeem dat warmte overdraagt aan de verwarmingsbuizen en een voorraadvat voor het warme water dat je nodig hebt voor de keuken, douchen en baden;
  • PVT-warmtepomp De PVT-warmtepomp gebruikt speciale zonnepanelen op je dak als warmtebron. Deze PVT-panelen zijn voorzien van lamellen die warmte opnemen van de zon en de lucht. Daarnaast is er een omvormer nodig voor de stroomopwekking. De binnenunit heeft net als de twee vorige typen de afmetingen van een grote koelkast. Ook in dit geval zorgt de binnenunit voor het opwarmen van het verwarmingswater en de opslag van warm kraanwater.

Subsidies

Om de aanschaf en installatie van warmtepomp te stimuleren, geeft de Rijksoverheid een subsidie aan woningeigenaren. Dit maakt een volledig elektrische waterpomp een stuk goedkoper. Als je de aankoop binnen twee jaar combineert met een isolatiemaatregel krijg je extra subsidie. Je ontvangt de subsidie voor de warmtepomp alleen als deze een energielabel A++ of hoger heeft. De subsidie is aan te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat om de zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Subsidie om je huis te verduurzamen?

Er zijn op dit moment 21 subsidies (1 landelijke, 20 regionale) beschikbaar voor Warmtepomp. Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Kosten & besparing

Vraag jij je af hoeveel je ieder jaar gaat betalen en besparen met een volledig elektrische warmtepomp? Bekijk onderstaande tabel voor een inschatting daarvan. De bedragen gelden voor een lucht-water-warmtepomp. We baseren ze op goed geïsoleerde woningen en een gemiddeld energieverbruik. Bij de berekening van het voordeel houden we er ook rekening mee dat je geen gasaansluiting meer nodig hebt. Dus als je een volledig elektrische waterpomp hebt, dan vervallen naast het gasverbruik ook de jaarlijkse vastrechtkosten van de gasaansluiting (290 euro in de berekening). Je vervangt de kosten voor gasverbruik door een hoger stroomverbruik. Per saldo ben je hierdoor voordeliger uit.

Type woning Jaarlijks energieverbruik cv-ketel Jaarlijks energieverbruik lucht-water-warmtepomp Jaarlijkse kostenbesparing (gasprijs: € 1,45 per m3, stroomprijs: € 0,37 per kWh)
Vrijstaande woning 1510 m3 gas en 250 kWh stroom 4250 kWh stroom € 1000
2-onder-1-kap 1120 m3 gas en 230 kWh stroom 3440 kWh stroom € 720
Hoekwoning 1010 m3 gas en 180 kWh stroom 3190 kWh stroom € 640
Tussenwoning 810 m3 gas en 150 kWh stroom 2750 kWh stroom € 500

Voor een bodemwaterpomp, die minder stroom verbruikt dan een lucht-water-warmtepomp, kun je op het volgende rekenen:

Type woning Jaarlijks energieverbruik cv-ketel Jaarlijks energieverbruik bodemwarmtepomp Jaarlijkse kostenbesparing (gasprijs: € 1,45 per m3, stroomprijs: € 0,37 per kWh)
Hoekwoning 1010 m3 gas en 180 kWh stroom 2540 kWh stroom € 880

Bij de installatie van de volledig elektrische warmtepomp moet je er overigens rekening mee houden dat er mogelijk nog kosten bijkomen voor drie zaken:

  • Thermostaatknoppen Op de radiatoren in vertrekken buiten de woonkamer moeten thermostaatknoppen zitten;
  • Andere radiatoren Helaas zijn niet alle radiatoren geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Ze moeten een groot oppervlak beslaan of geschikt zijn voor lage temperaturen en dit betekent dat je bestaande radiatoren wellicht niet voldoen. Wand- en vloerverwarming vormen een uitstekende combinatie met een volledig elektrische warmtepomp.
  • Een zwaardere stroomaansluiting Tot slot gebruikt de waterpomp bij koud weer veel elektriciteit. Hiervoor heb je een zware stroomaansluiting in je meterkast nodig. Dit is trouwens sowieso handig om te hebben als je wilt koken met een inductiekookplaat en je een elektrische auto thuis wilt kunnen opladen.

Werking van een volledig elektrische warmtepomp

Volledig elektrische warmtepompen halen warmte uit een externe bron. In veel gevallen is dit de buitenlucht. In dit geval staat er buitenshuis een buitenunit met een ventilator. Deze unit ontrekt warmte aan de buitenlucht. Het systeem verhoogt de temperatuur en via de binnenunit wordt de warmte overgedragen aan de radiatoren of de vloerverwarming in je woning. In de binnenunit bevindt zich vaak ook een reservoir voor de opslag van warm water. Dit water gebruik je als je warm tapwater nodig hebt in de badkamer of de keuken. Er zijn ook full-electric waterpompen met een losse watertank. Voor een volledig elektrische waterpomp moet je woning redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Je hebt immers geen cv-ketel meer die even kan bijspringen als het erg koud is. Een waterpomp werkt namelijk met een lagere watertemperatuur dan een cv-ketel.

Warmtepomp als airco

Afhankelijk van het model van de warmtepomp kun je er je huis ook mee koelen. Dit kan sowieso met een bodemwarmtepomp, want diep in de bodem is de temperatuur ongeveer 12 graden. Deze koelte kun je op warme zomerdagen goed in je huis gebruiken. De compressor van je waterpomp zet je hiervoor uit, want die is voor het koelen niet nodig. Met name convectors en vloerverwarming zijn ideaal om op deze manier te koelen. In bepaalde gevallen is het ook mogelijk om met een lucht-water-warmtepomp te koelen. Bij dergelijke uitvoeringen is de buitenunit te gebruiken als een airco. Dit kost echter veel stroom en levert je maar enkele graden verkoeling op. Je moet bovendien nagaan of je verwarming hier geschikt voor is, anders bestaat er kans op de vorming van condens en kan je verwarming gaan roesten.

Veelgestelde vragen

Een all-electric warmtepomp werkt in zijn geheel op stroom. Veel modellen halen de warmte middels een zogenaamde buitenunit uit de buitenlucht. Deze unit komt op het dak of in de tuin van je woning te staan. Binnenshuis, meestal in de schuur of een garage, zorgt een binnenunit ervoor dat je met de warmte je woning kunt verwarmen. Veelal bevindt zich in deze unit ook een opslagvat voor warm kraanwater. Hiermee kun je bijvoorbeeld douchen, baden en huishoudelijke klusjes doen.

Voor huizen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn, is een volledig elektrische warmtepomp zeer geschikt. Heeft jouw woning geen of nauwelijks isolatie? Dan kun je beter kijken naar een hybride warmtepomp, want je zult een cv-ketel nodig hebben om je huis goed warm te kunnen stoken op de koudste dagen. Bij een flat of appartement regel je de aanschaf en installatie het beste samen met de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Dit hangt af van het woningtype en de mate waarin je huis geïsoleerd is. In een gemiddelde tussenwoning met een goede isolatie verbruik je jaarlijks 2750 kWh stroom met een volledig elektrische waterpomp.

De prijs van een volledig elektrische warmtepomp, inclusief installatie door een erkend vakbedrijf, ligt tussen de € 6.500 tot € 8.500.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.