Hybride warmtepomp

Lees alles over de een hybride warmtepomp voor jouw woning of vraag direct een offerte aan:

Ons advies

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Hybride warmtepomp

Wil jij graag minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis? Dan is de aanschaf van een hybride warmtepomp een goed idee. Deze werkt op elektriciteit en gebruik je in combinatie met je cv-ketel. De hybride warmtepomp neemt een groot deel van de verwarming over van de cv-ketel. Die ketel heb je alleen nog nodig voor warm kraanwater en verwarming op hele koude dagen.

Impact verduurzaming

Kosten: € 4000 – € 7.000
Besparing: 60%
Subsidie: 50%
Terugverdientijd: 2 – 6 jaar

Kosten & besparing

Ben jij ook benieuwd hoeveel energie en geld je zou kunnen besparen met een hybride warmtepomp? In onderstaande tabel geven we een indicatie van de besparingen voor verschillende woningtypen. We gaan hierbij uit van goed en redelijk goed geïsoleerde woningen met een gemiddeld energieverbruik.

Type woning Jaarlijks energieverbruik cv-ketel Jaarlijks energieverbruik hybride warmtepomp Jaarlijkse kostenbesparing (gasprijs: € 1,45 per m3, stroomprijs: € 0,37 per kWh)
Vrijstaande woning  goed geïsoleerd 1510 m3 gas en 250 kWh stroom 690 m3 gas en 2110 kWh stroom € 500
Vrijstaande woning redelijke isolatie 1920 m3 gas en 310 kWh stroom 860 m3 gas en 2780 kWh stroom € 620
2-onder-1-kap goed geïsoleerd 1120 m3 gas en 200 kWh stroom 560 m3 gas en 1410 kWh stroom € 360
2-onder-1-kap redelijke isolatie 1410 m3 gas en 230 kWh stroom 670 m3 gas en 1880 kWh stroom € 460
Hoekwoning goed geïsoleerd 1010 m3 gas en 180 kWh stroom 510 m3 gas en 1240 kWh stroom € 330
Hoekwoning redelijke isolatie 1260 m3 gas en 210 kWh stroom 610 m3 gas en 1640 kWh stroom € 410
Tussenwoning goed geïsoleerd 810 m3 gas en 150 kWh stroom 440 m3 gas en 920 kWh stroom € 250
Tussenwoning redelijke isolatie 1080 m3 gas en 190 kWh stroom 540 m3 gas en 1350 kWh stroom € 350

Als je de tabel goed bekijkt, zie je dat je met een hybride warmtepomp minder aardgas en meer stroom verbruikt dan met een traditionele cv-ketel. Bij een hybride warmtepomp vallen je energiekosten hierdoor lager uit dan die van een cv-ketel. Het uiteindelijke voordeel is erg afhankelijk van de werkelijke prijzen van aardgas en stroom.

Subsidie

Overweeg je het kopen van een hybride warmtepomp en hik je aan tegen de kosten? Voor hybride warmtepompen met energielabel A++ of hoger is het mogelijk subsidie te krijgen. Dit loopt via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) van het Rijk. Je komt alleen in aanmerking als je de eigenaar van de woning bent. Bezoek de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor meer informatie en het indienen van je aanvraag.

Subsidies voor een warmtepomp

Er zijn op dit moment 21 subsidies (1 landelijke, 20 regionale) beschikbaar voor een warmtepomp. Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Een hybride warmtepomp in jouw huis?

In veel huizen is een hybride warmtepomp een uitstekend alternatief voor een cv-ketel. Je behaalt de grootste energiebesparing door je woning goed te isoleren. In slecht geïsoleerde woningen gebruikt de warmtepomp namelijk veel elektriciteit vanwege het grote warmteverlies. Heb je een cv-ketel die minder dan 5 jaar oud is? Dan is het mogelijk om er een warmtepomp bij te installeren. Bij oudere ketels kun je beter kijken wat een goed moment is om een nieuwe cv-ketel samen met een hybride warmtepomp aan te schaffen. In verband met geluid, trillingen, veiligheidsoverwegingen en de benodigde ruimte zijn hybride warmtepompen minder geschikt voor appartementen. Maak gebruik van onze gratis woningscan om te ontdekken of een hybride warmtepomp een goede oplossing is in jouw situatie.

Misverstand: hybride cv-ketel of hybride warmtepomp?

Sommige mensen denken dat een hybride cv-ketel iets anders is dan een hybride warmtepomp. Deze aanname berust op een misverstand. Een hybride cv-ketel is namelijk precies hetzelfde als een hybride warmtepomp. Het is een hybride verwarmingssysteem dat bestaat uit een cv-ketel en een warmtepomp. De warmtepomp neemt hierbij het grootste deel van de verwarming van de cv-ketel over. Alleen als de temperaturen buiten rond het vriespunt liggen, zal de cv-ketel bijspringen om het binnenshuis lekker warm te stoken. Daarnaast heb je de cv-ketel nodig voor de levering van warm kraanwater.

Werking hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp bestaat uit drie onderdelen: een cv-ketel en een warmtepomp met een compacte binnenunit en een buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en brengt deze naar de binnenunit. Dit gebeurt via een koudemiddel dat de warmte opneemt. Een compressor verhoogt de druk op het koudemiddel en hierdoor stijgt de temperatuur. De warmtewisselaar in de binnenunit geeft vervolgens de warmte af aan het water in de verwarmingsbuizen en radiatoren. Het koudemiddel zet weer uit via een expansieventiel en wordt opnieuw gebruikt voor een volgende cyclus. De hybride warmtepomp is een intelligent systeem dat op basis van de buitentemperatuur bepaalt wanneer de cv-ketel ingeschakeld moet worden om extra te verwarmen. Verder gebruik je de cv-ketel als je warm kraanwater nodig hebt in je keuken of je badkamer.

Hoe groot is een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit een buiten- en binnenuit. Optioneel kan je ook een boiler aansluiten.

Buitenunit

De gemiddelde afmetingen van de buitenunit van de hybride warmtepomp zijn: 1,0 x 2,0 x 1,0 meter (hxbxd). Hou bij de plaatsing rekening met de volgende zaken:

  • Een minimale afstand van een halve meter tot de erfgrens;
  • Een maximale lengte van 20 meter voor de leiding naar de binnenunit;
  • De buitenunit moet vrij staan om lucht aan te kunnen voeren;
  • Het geluid van de buitenunit kan hinderlijk zijn, dus zet hem op een plek neer waar jij en je buren er zo weinig mogelijk last van hebben.

Binnenunit

Binnenshuis heb je ruimte nodig voor een cv-ketel en de binnenunit van de hybride warmtepomp. Soms heb je ook een buffervat nodig. Reken voor de binnenunit op een grootte van minstens 1,0 x 0,6 x 0,4 meter (hxbxd). Het buffervat bevat cv-water en heeft een diameter van minstens 0,6 meter en een hoogte van minstens 0,7 meter.

Boiler

Een warmtepompboiler is bij een hybride warmtepomp optioneel. Deze gebruik je voor warm tapwater. Dergelijke boilers zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, van 80 tot 200 liter.

Veelgestelde vragen

De prijs voor een hybride warmtepomp ligt tussen de € 4000 en € 7000. Dit is inclusief installatie, maar er zit geen cv-ketel bij.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel. De warmtepomp werkt op elektriciteit en verwarmt je huis. Als het buiten erg koud is of als je de woning snel wilt opwarmen, komt de cv-ketel in actie. De cv-ketel is ook nodig voor de levering van warm water in je keuken en je badkamer.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit die verbonden zijn met een cv-ketel. De buitenunit staat buiten je woning, bijvoorbeeld in de tuin of op een dak. Deze unit haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert de warmte naar de binnenunit. De binnenunit geeft de warmte af aan het water van je verwarmingssysteem. Indien nodig, bijvoorbeeld op zeer koude dagen, helpt de cv-ketel bij het verwarmen van je huis en het leveren van warm kraanwater voor de douche, het bad en de keuken.

De prijs van een hybride warmtepomp ligt hoger dan een cv-ketel. Daarnaast blijf je vanwege de combinatie met een cv-ketel afhankelijk van gas. Verder nemen hybride warmtepompen meer ruimte in dan cv-ketels. Je moet er zowel binnen als buiten de woning voldoende ruimte voor hebben. Tot slot vinden sommige mensen het geluid van de hybride warmtepomp storend.

Wat de beste hybride warmtepomp in jouw situatie is, kun je het beste navragen bij een onafhankelijke expert. Naast het inwinnen van advies op maat, raden we je aan om bij meerdere installateurs offertes aan te vragen. Een goede hybride warmtepomp kost ongeveer € 6.000, inclusief btw en installatie. Zo’n pomp heeft een COP (Coefficient of Performance) van 3,5 tot 5 kWh. Dit staat voor het rendement, oftewel wat het verbruik van 1 kWh stroom oplevert qua warmte. Ga voor een hybride warmtepomp van een betrouwbaar merk. De top 6 merken zijn: Remeha, Intergas, Daikin, Nefit, Atag en Vaillant.

Een hybride warmtepomp verbruikt minder fossiele brandstof dan een traditionele cv-ketel. Het systeem werkt echter wel in combinatie met een cv-ketel. Dit betekent dat je toch aardgas verbruikt, met name tijdens koudere periodes. Je stoot per saldo minder CO2 uit in vergelijking met een traditionele cv-ketel. Verder maken warmtepompen gebruik van milieuvervuilende F-gassen. Dit zijn natuurlijke of synthetische koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrij komen. Warmtepompen zijn echter gesloten systemen. Normaal gesproken komt het koudemiddel dus niet vrij, maar er ontsnapt wel een beetje CO2 uit. Om problemen te voorkomen mogen alleen gediplomeerde vaklieden aan warmtepompen werken.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 15 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.