Woning isoleren

Je huis isoleren is erg verstandig. Je energierekening gaat omlaag en het is goed voor het milieu, maar waar te beginnen?

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Woning isoleren

Je huis isoleren, is erg verstandig. Je profiteert dankzij de isolatie van een lagere energierekening, omdat je minder hoeft te stoken. Ook ervaar je meer wooncomfort, want kou en tocht krijgen minder kans. Daarnaast stoot je minder CO2 uit en dat is goed voor het milieu. Dat zijn mooie voordelen toch? Ontdek hier de vele mogelijkheden om je woning te isoleren, waar je op moet letten en wat in jouw situatie de beste maatregelen zijn.

Wat kost het isoleren van een huis?

Een energiezuinig en comfortabel huis klinkt natuurlijk goed. Er hangt echter wel een kostenplaatje aan. In de praktijk blijkt dat om een huis te isoleren de kosten enorm kunnen variëren. Ze hangen af van de maatregelen die je neemt, je woningtype en het bouwjaar van je woning. Onze gratis woningscan geeft je meer inzicht in de kosten van huis isoleren.

Advies

Het is aan te raden om voor de isolatie advies in te winnen. Je krijgt dan hulp bij het kiezen van de juiste maatregelen. Je wilt immers niet je huis laten isoleren met maatregelen die weinig effect hebben of die je moeilijk terugverdient. Je kunt met advies op maat bovendien veel kosten besparen. Het is kortom belangrijk om de juiste dingen te kiezen als je voor jouw huis de isolatie goed wilt regelen. Onze gratis woningscan geeft je advies over de beste isolatiemaatregelen voor jouw huis.

Isolatiemaatregelen

Om een huis te isoleren, kan je kiezen uit diverse maatregelen. De belangrijkste soorten woningisolatie vind je hieronder. Ze grijpen in op die plekken waar een woning de meeste warmte verliest: het dak, de muren, de ramen en de vloer. Dankzij de isolatie zal je huis de warmte beter vasthouden. Wat het meest effectief is, verschilt per woning. Wil je weten welke maatregelen het beste zijn voor jouw huis? Voer dan onze gratis woningscan uit.

  • Dakisolatie

    Via het dak gaat veel warmte verloren. Met dakisolatie is het daarom mogelijk veel energie te besparen.

  • Spouwmuurisolatie

    Veel woningen hebben buitenmuren met een zogenaamde spouw. Deze ruimte is op te vullen met isolatiemateriaal.

  • Gevelisolatie

    Als jouw huis geen spouwmuren heeft, kun je de gevel isoleren. Dit is mogelijk aan zowel de buitenkant als de binnenkant van de muur.

  • Isolatieglas

    Enkelglas of dubbelglas vervangen door een betere variant, zoals HR++-glas of triple-glas, is ook een goede manier om je woning te isoleren.

  • Vloerisolatie

    Je huis isoleren door op de begane grond vloerisolatie aan te brengen, is ook een goed idee. Dit kan aan de bovenzijde of de onderzijde van de vloer.

Tips

Met de volgende tips maak je een begin met het isoleren van je huis en energie besparen:

  1. Verbouwing en isoleren woning combineren. Als je gaat verbouwen, is het slim om meteen in je huis de isolatie te verbeteren. Dat scheelt je extra werk en kosten;
  2. Voorkom dat er warmte weglekt via kieren, naden, deuren en kozijnen. Sluit naden en kieren waar tocht doorkomt af met kit of tochtstrippen. Vervang eventueel oude buitendeuren en kozijnen voor exemplaren die de kou beter buiten houden;
  3. Zorg voor voldoende ventilatie. Na het goed isoleren van je woning moet je voortdurend goed ventileren. Frisse lucht in huis is beter voor je gezondheid, want het voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming;
  4. Isoleer de ramen met folie. Door er isolerende raamfolie op te plakken, verhoog je de isolatiewaarde van dubbel en enkel glas;
  5. Isolerende gordijnen ophangen. Gebruik goede gordijnen voor je ramen om de warmte, met name in de avond en de nacht, beter binnen te houden. Gordijnen met een aluminiumlaag zijn het beste als je op je energiekosten wilt besparen;
  6. Bevestig folie achter radiatoren. Met radiatorfolie voorkom je dat er warmte verloren gaat via de muur. De warmte blijft zo binnen en je bereikt sneller de gewenste temperatuur;
  7. Leidingen isoleren. Door de leidingen van de verwarming te isoleren zal het warme water daar minder snel afkoelen en verspil je minder energie;
  8. Verwarming op maximaal 19 graden zetten. Door op een lagere temperatuur te verwarmen, bespaar je energie;
  9. In de avond de verwarming eerder op 15 graden zetten. Zet de thermostaat ongeveer een uur voordat je gaat slapen lager. Ook zo bespaar je op je energiekosten.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 19 juni 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.