Biobased isolatie

Ontdek hoe biobased isolatiemateriale duurzame en milieuvriendelijke alternatieven bieden voor traditionele isolatie.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Biobased isolatiematerialen

Biobased isolatiematerialen zijn isolatiematerialen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen zoals houtvezel, hennep, vlas en cellulose. Deze materialen bieden duurzame alternatieven voor traditionele isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol.

Voordelen

  • MilieuvriendelijkBiobased materialen hebben een lagere ecologische voetafdruk omdat ze afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen. Dit helpt de CO2-uitstoot te verminderen en het milieu te behouden.
  • GezondheidDeze materialen bevatten geen schadelijke chemicaliën, wat bijdraagt aan een betere binnenluchtkwaliteit en een gezonder leefmilieu. Ze zijn veilig voor zowel de installateurs als de bewoners.
  • Thermische en Akoestische IsolatieBiobased isolatiematerialen bieden uitstekende thermische isolatie, wat helpt bij het behouden van warmte in de winter en koelte in de zomer. Daarnaast bieden ze goede geluidsisolatie, wat zorgt voor een stillere woonomgeving.
  • DampopenheidVeel biobased materialen zijn dampopen, wat betekent dat ze vocht kunnen reguleren en schimmelvorming kunnen voorkomen. Dit draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

Materialen en hun Isolatiewaarde

Hieronder vindt u een tabel met voorbeelden van biobased isolatiematerialen, hun isolatiewaarde (λ) en de RD-waarde voor een dikte van 10 cm:

Materiaal Isolatiewaarde (λ) RD-waarde voor 10 cm Opmerkingen
Hennep 0,040 W/mK 2,5 m²K/W Hennepvezel isolatie biedt goede thermische prestaties en is duurzaam.
Vlas 0,038 W/mK 2,63 m²K/W Vlasisolatie is gemakkelijk te installeren en heeft uitstekende isolerende eigenschappen.
Houtvezel 0,038 – 0,050 W/mK 2,0 – 2,63 m²K/W Houtvezelplaten zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor dak-, wand- en vloerisolatie.
Cellulose 0,038 – 0,040 W/mK 2,5 – 2,63 m²K/W Gemaakt van gerecycled papier, cellulose-isolatie is een milieuvriendelijke optie met goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen.
Schapenwol 0,035 – 0,040 W/mK 2,5 – 2,86 m²K/W Schapenwol is een natuurlijk materiaal dat goede thermische isolatie biedt en vocht kan reguleren.
Kurk 0,038 – 0,040 W/mK 2,5 – 2,63 m²K/W Kurkisolatie is duurzaam, licht en biedt goede thermische en akoestische isolatie.

Nadelen

  • KostenBiobased isolatiematerialen zijn vaak duurder in aanschaf dan traditionele isolatiematerialen. Dit kan een drempel zijn voor sommige projecten, vooral als het budget beperkt is.
  • BeschikbaarheidNiet alle biobased materialen zijn overal even makkelijk verkrijgbaar, wat kan leiden tot langere levertijden of hogere transportkosten.
  • BrandveiligheidSommige biobased materialen zijn minder brandwerend dan traditionele isolatiematerialen. Voorbeelden van materialen die minder brandveilig kunnen zijn, zijn hennep, vlas en cellulose. Deze materialen kunnen wel behandeld worden met brandvertragers om hun brandwerendheid te verbeteren

Subsidies

Er zijn subsidies beschikbaar voor het gebruik van biobased isolatiematerialen. Deze subsidies zijn bedoeld om het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen te stimuleren en kunnen een aanzienlijke korting bieden op de kosten van isolatieprojecten. Je kunt bijvoorbeeld via de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) subsidie aanvragen voor biobased isolatie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de oppervlakte die geïsoleerd wordt.

Biobased isolatie in jouw huis?

Ben je overtuigd en wil je biobased isolatiematerialen gebruiken voor je isolatieproject? Vraag dan een offerte aan voor Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie of Dakisolatie een geef expliciet aan dat je biobased materialen wilt gebruiken.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24 juni 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.