Zonnepanelen

Lees alles over zonnepanelen of vind het beste bedrijf bij jou in de buurt.

Ons advies

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

Zonnepanelen

Als je zelf groene stroom wilt opwekken, is het slim om zonnepanelen op het dak van je huis neer te leggen. Met zonnepanelen voorzie je op een voordelige en milieuvriendelijke manier in een groot deel van je eigen energiebehoefte. Ontdek wat ze kosten, welk aantal je nodig hebt en hoeveel geld je ermee kunt besparen.

Impact verduurzaming

Kosten: € 3.300 – € 8.000 (6-18 stuks)
Besparing: 5 – 7 %
Subsidie: 0%
Terugverdientijd: 5-7 jaar;

Kosten & opbrengst

In onderstaande tabel geven we een inschatting van de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Voor de berekening van de baten, rekenen we met een stroomprijs van € 0,37 per kWh. Wat het in jouw situatie kost en opbrengt, hangt af van de gekozen zonnepanelen en de stand ten opzichte van de zon. Of je een zogenaamde omvormer nodig hebt, hangt af van het type zonnepanelen. Deze omvormer zet de gelijkstroom uit de zonnepanelen om in wisselstroom. Dit is nodig om de elektriciteit bruikbaar te maken. Een zonnepanelensysteem met micro-omvormers in ieder paneel werkt zonder losse omvormer. De hieronder genoemde kosten zijn inclusief omvormer en installatie.

Aantal zonnepanelen Opbrengst per jaar Baten per jaar Kosten (totaal)*
6 1.900 kWh € 703 € 3.300
8 2.500 kWh € 925 € 4.000
10 3.200 kWh € 1.184 € 6.000
12 3.800 kWh € 1.406 € 6.700
14 4.400 kWh € 1.628 € 7.400
16 5.000 kWh € 1.850 € 8.000

* Gemiddelde kosten, inclusief panelen, omvormer, bekabeling en installatie door een vakbedrijf.

Subsidie

Vanuit de Rijksoverheid kun je geen subsidie voor zonnepanelen krijgen. Het is echter wel slim om bij je gemeente na te vragen of daar wellicht een subsidieregeling geldt. Daarnaast stimuleert de overheid je om zonnepanelen te kopen door een btw-tarief van 0%.

Subsidie om je huis te verduurzamen?

Er zijn op dit moment 25 subsidies (0 landelijke, 25 regionale) beschikbaar voor Zonnepanelen. Doe de subsidie checker om te zien voor elke subsidies jij in aanmerking komt:

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Als je overweegt zonnepanelen te kopen, is het handig om te weten hoeveel je er nodig hebt. In bovenstaande tabel vind je een indicatie. Het aantal zonnepanelen in jouw situatie hangt af van de volgende zaken:

 • Je huidige stroomverbruik
 • De hoeveelheid stroom die je wilt opwekken;
 • Inschatting van je toekomstige stroomverbruik (je gaat wellicht meer stroom gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een warmtepomp, een elektrische auto en inductiekookplaat wilt kopen);
 • Het theoretische vermogen van de zonnepanelen. De zonnepanelen moeten een vermogen hebben dat past bij de hoeveelheid stroom die je wilt opwekken;
  Je dak (de grootte, de hellingshoek en de stand ten opzichte van de zon).

Een eenvoudige berekening van de hoeveelheid zonnepanelen gaat als volgt: (jaarlijks stroomverbruik in kWh x 1,1) / (vermogen van 1 paneel in Wp) = aantal panelen

Voorbeeld
Stel je hebt een stroomverbruik van 3.200 kWh en het gaat om zonnepanelen met een vermogen van 350 Wattpiek (Wp). Dan heb je het volgende aantal nodig: 3.200 x 1,1 = 3.530 gedeeld door 350 = 10.

Dit aantal moet uiteraard wel op je dak passen. De opbrengst is bovendien afhankelijk van de helling van je dak en de stand ten opzichte van de zon. Voor een goede inschatting kun je het beste een offerte aanvragen bij een vakbedrijf. Doe je aanvraag via onze website en ontvang gauw een voorstel op maat van een deskundige.

Gecertificeerde en erkende installateurs

Het is een goed idee om een erkende en gecertificeerde installateur van zonnepanelen in te schakelen. Deze expert zorgt voor een onderbouwd advies in jouw situatie, de juiste materialen, een zo groot mogelijk rendement van je zonnepanelen en een vakkundige plaatsing. Zo kun je er op rekenen dat de erkende vakspecialist de panelen in de meest ideale hellingshoek plaatst en het hele systeem optimaliseert. Mijnduurzamewoning.nl werkt alleen met gecertificeerde en erkende installateurs.

Zelf kopen en installeren

Het is mogelijk om zelf zonnepanelen te kopen en te installeren. We adviseren je echter een zonnepanelenspecialist in te schakelen, omdat je dan garantie hebt en kan rekenen op een optimale en veilige plaatsing van de zonnepanelen. Mocht je de zonnepanelen toch zelf op je dak willen leggen, let dan op de volgende punten:

 • Een goede voorbereiding. Hieronder vallen het vergelijken van zonnepanelen, de aankoop en bepalen op welke plek ze op het dak moeten komen te liggen;
 • Plan voor installatie maken. Verdiep je vooraf in het installatieproces en zorg voor het juiste materiaal, zoals een geschikte omvormer, en gereedschap;
 • De installatie zelf. Dit begint met de aanleg van de bekabeling en de draagconstructie. Vervolgens breng je de zonnepanelen aan, verbind je ze met elkaar en sluit je de kabels aan. Afhankelijk van het type zonnepanelen moet je ook een omvormer in je woning plaatsen. Deze sluit je met DC-kabels aan op de zonnepanelen. Tussen de omvormer en de meterkast plaats je AC-kabels. Let ook op je eigen veiligheid tijdens de klus en draag een veiligheidshelm, valbeveiliging, werkhandschoenen en een veiligheidsbril;
 • Aanmelding bij energieleveren.nl en je energieleverancier. Dit is nodig voor de verwerking van de zonnestroom en de teruglevering aan het net;
 • Verzekering. Als je zelf zonnepanelen plaatst, kun je zelf niet aantonen dat de installatie voldoet aan de eisen die de verzekeraar stelt. Alleen erkende installateurs kunnen een zogenaamde conformiteitsverklaring geven. Zonder certificering ben je zelf aansprakelijk.

Enkele betrouwbare leveranciers van zonnepanelen voor doe-het-zelvers zijn:

ATI Solar (https://ati-solar.nl/winkel/ )
Stralendgroen (https://www.stralendgroen.nl/ )

Saldering & teruglevering

Als je stroom opwekt met zonnepanelen, is het slim om gebruik te maken van de salderingsregeling. Op de momenten dat je zonnepanelen stroom leveren, heb je deze niet altijd zelf nodig. Het deel wat je niet gebruikt, kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Per jaar berekent je energieleverancier het verschil tussen de stroom die je afnam en teruggeleverde. Iedere energieleverancier vergoedt je voor 100% van de stroomprijs als wat je afneemt meer of gelijk is aan wat je teruglevert. Als je per saldo meer stroom levert dan afneemt, ontvang je een terugleververgoeding. Je moet je zonnepanelen aanmelden via www.energieleveren.nl om terug te leveren aan het stroomnet en in aanmerking te komen voor de salderingsregeling. De omvormer van je zonnepanelensysteem dient bovendien gecertificeerd te zijn.

De terugleververgoeding, dat is dus het bedrag dat je met het opwekken van stroom kunt verdienen, verschilt per energieleverancier. Deze verschillen zijn soms erg groot, daarom raden we je aan goed op te letten of je wel bij een energieleverancier zit die je een gunstige terugleververgoeding biedt. Hieronder geven we een overzicht van de terugleververgoedingen die de verschillende energieleveranciers je in 2024 bieden.

Energieleverancier Terugleververgoeding per kWh
Budget Energie € 0,05
CleanEnergy € 0,08
CoolBlue Energie € 0,05
Delta Energie € 0,055
Eneco € 0,09
Energiedirect.nl € 0,05
Energie VanOns € 0,092 (variabel), € 0,04 (1 jaar vast)
Engie € 0,04
Essent € 0,05
Greenchoice € 0,08
HEM € 0,05
Innova Energie € 0,07
Mega Energie € 0,05
OM / Nieuwe Energie € 0,102
Oxxio € 0,09
Powerpeers € 0,05 (variabel), 0,03 (vast)
Pure Energie € 0,06
United Consumers € 0,05
VandeBron € 0,13 (tot 2.000 kWh), € 0,06 (vanaf 2.000 kWh)
Vattenfall € 0,076
Vrijopnaam € 0,05
Woon energie € 0,09

Accu voor zonnepanelen

Met een thuisaccu of thuisbatterij kun je zelf opgewekte zonnestroom opslaan. Deze stroom staat dan tot je beschikking op momenten dat je zonnepanelen geen stroom leveren. Zo benut je de zonnepanelen maximaal en hoef je minder stroom via het net af te nemen. Het gebruik van een thuisaccu is een goed idee, vooral omdat de salderingsregeling zal aflopen. Lees meer over thuisbatterijen.

Veelgestelde vragen

Voor een set van 6 zonnepanelen moet je rekenen op een gemiddelde prijs van € 3.300. Bij een set van 8 stuks gaat het gemiddeld om € 4.000 en voor 10 exemplaren betaal je gemiddeld € 6.000. Er zit sinds 1 januari 2023 geen btw op de zonnepanelen.

Dit hangt voornamelijk af van de hoeveelheid stroom die je wilt opwekken en hoeveel ruimte je op je dak hebt. Een voorbeeld: bij een stroomverbruik van 3.200 kWh per jaar heb je 10 zonnepanelen van 350 Wp nodig.

Salderen betekent dat je energieleverancier je een terugleververgoeding geeft voor de stroom die jij op bepaalde momenten over hebt en teruglevert aan het stroomnet. De stroom die je afneemt en de stroom die je teruglevert worden jaarlijks verrekend. Dankzij de salderingsregeling betaal je per saldo weinig geld voor elektriciteit.

Dit verschilt per huis en huishouden. Wat het beste is in jouw situatie moet je onderzoeken. Het is slim je wensen op een rijtje te zetten en op basis daarvan verschillende zonnepanelen te vergelijken. Denk hierbij aan de volgende aspecten: rendement, terugverdientijd, aantal panelen, kwaliteit, keurmerken, resultaten van fabrieksinspecties, vakkundige installatie, prijs en garantie.

De overheid wil het salderen afschaffen, omdat de regeling veel geld kost en de terugleververgoeding in feite te hoog is. Deze ligt op bepaalde momenten namelijk hoger dan de marktprijs. Hierdoor stijgt de stroomprijs voor iedereen en zijn mensen zonder zonnepanelen de dupe. Gelukkig zijn zonnepanelen ook zonder salderingsregeling financieel interessant.

Dit bereken je met de afmetingen van je dak en die van de zonnepanelen. Ook dien je te letten op het type dak en de opstelling van de zonnepanelen. Bij een standaardformaat van zonnepanelen (99 cm x 165 cm) kun je op de volgende benodigde oppervlakte per zonnepaneel rekenen: 1,6 m2 op een schuin dak, 4 m2 voor een zuid-opstelling (hellingshoek 20 graden) op een plat dak en 1,6 m2 voor een oost-west-opstelling (hellingshoek 10 graden) op een plat dak.

Als je de zonnepanelen voor 1 januari 2023 kocht, is het mogelijk om de btw terug te vragen. Na die datum is de btw op zonnepanelen 0%.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11 juli 2024.

Dit is Mijnduurzamewoning.nl

...
Informatie

Energie besparen in huis hoeft niet moeilijk te zijn, maar elke situatie is anders. Wij voorzien je van transparante informatie over jouw verduurzamingsproject. Bereken je besparingen, en de positieve impact op de wereld. Gasvrij maakt de wereld blij!

...
Advies

Wil jij aan de slag met verduurzamen of energie besparen en wil je hier graag bij geholpen worden? Onze duurzaamheidspartners helpen je op weg met een transparant advies.

...
Uitvoering

Weet jij welk bedrijf het beste aansluit bij jouw situatie? Op basis van prijs, kwaliteit en klanttevredenheid ontvang je één offerte van erkende duurzame uitvoerders.